Πληροφοριες για Νεο Μαρμαρα

 

XΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΕΟΥ ΜΑΡΜΑΡΑ


 

Ο Νέος Μαρμαράς είναι παραθαλάσσιο χωριό της Σιθωνίας, της μεσαίας χερσονήσου της Χαλκιδικής. Βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ.

από τη Θεσσαλονίκη. Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους που ανήκουν στο ορεινό συγκρότημα Ντραγουντέλης ή Ίταμος, κύριος ορεινός όγκος της Σιθωνίας με υψόμετρο 811 μ. Προς τα νότια, το χωριό βρέχεται από θάλασσα και παρουσιάζει έντονα την εικόνα νησιού, συνδυάζοντας ιδανικά τη γαλάζια θάλασσα με το πράσινο του βουνού.

Ο Νέος Μαρμαράς ιδρύθηκε μετά τον ξεριζωμό του 1922 από πρόσφυγες που προέρχονταν από το νησί του Μαρμαρά της Προποντίδας. Μέχρι το 1967 πολλοί κάτοικοι από το γειτονικό Παρθενώνα εγκαταστάθηκαν στο Ν. Μαρμαρά. Όταν το 1970 καταργήθηκε η κοινότητα του Παρθενώνα, το χωριό εγκαταλείφθηκε οριστικά και οι κάτοικοί του πολιτογραφήθηκαν στην κοινότητα του Ν. Μαρμαρά. Οι Μαρμαρινοί πρόσφυγες με την εργατικότητα και την βοήθεια των πατριωτών που βρίσκονταν στην Αμερική, άρχισαν να φτιάχνουν το χωριό τους. Έκτισαν το σχολείο τους, την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (θεμέλια το 1937) με προσωπική εργασία και μεγάλη οικονομική βοήθεια των συμπατριωτών της Αμερικής. Η πρώτη τακτική συγκοινωνία με τη Θεσσαλονίκη έγινε την άνοιξη του 1946 δια θαλάσσης. Την άνοιξη του 1952 αποπερατώθηκε το έργο του αμαξωτού δρόμου Μαρμαρά-Νικήτη.

Έτσι ο Ν. Μαρμαράς απέκτησε οδική συγκοινωνία προς την υπόλοιπη Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη. Το 1959 δόθηκε η έγκριση ισχύος Δημοτολογίου και το 1961 έγινε η πρώτη απογραφή. Τότε ο Ν. Μαρμαράς είχε 1.200 κατοίκους. Το 1975 έγινε το Νέο Υδραγωγείο και υδροδοτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του χωριού. Το 1979-80 έγινε η ανέγερση του Νέου Κοινοτικού καταστήματος, στο ισόγειο του οποίου θα στεγαστεί το Γυμνάσιο για επτά χρόνια.

    Επόμενη Σελίδα